top of page

3 Boyutlu Baskı Yöntemleri Karşılaştırması

MJF, FDM Teknolojileri Farkı


3D Baskı teknolojisi bizlere bir çok farklı teknoloji sunmaktadır. Eğer 3D Baskı ile uzun süredir prototipleme veya son kullanıcı parçalar üretiyorsanız, bu teknolojilerin çoğu veya hepsi ile üretim sağlamış olabilirsiniz. Ancak henüz 3D Baskı ile yeni tanışmış veya sadece bir kaç teknolojisine aşina iseniz, bu yazımızdaki MJF ve FDM karşılaştırması tam size göre.


FDM Teknolojisi


3D Baskı teknolojilerinden biri olan FDM teknolojisi genelde herkes tarafından en çok bilinen teknolojidir. Bunun başlıca sebebi ise, masaüstü FDM tip yazıcıların fiyatlarının yıllar yılı daha da ucuzlaması ve bir çok kişi için daha çok ulaşılabilir olmasındandır. Bu da daha çok kişinin 3D Baskıya direk olarak FDM teknolojisi ile beraber tanışmasına sebebiyet vermiştir. En yaygın olarak kullanılan üretim teknolojisidir.


FDM (Fused Deposition Modeling), malzeme ekstrüzyonu ile üretim yapan bir katmanlı üretim teknolojisidir. Eritilen malzeme, daha önceden belirlenmiş üretim yolunda, katman üstüne katman şeklinde serilir ve sonunda istenilen parça üretilir.


Üretim için makineye hangi malzeme isteniyorsa, o malzemeyi içeren filament takılır.



Şekil 1 - FDM


MJF Teknolojisi


MJF (Multi Jet Fusion) Teknolojisi, HP firmasının sunduğu ve lazer (kızılötesi) ile üretime imkan veren bir katmanlı üretim yöntemidir.


Multi Jet Fusion, üretime, 3D Baskı platformuna ince bir toz malzeme tabakası sererek başlar. Makine, her katmanı kaynaştırmak için toz halindeki malzeme boyunca soldan sağa doğru IR (kızılötesi) ısı kaynağı ile birlikte kaynaştırma ve detaylandırma maddeleri püskürtür. Bu maddeler plastik tozun daha kolay ve hızlı bir şekilde kaynaşmasını ve parçanın daha detaylı olmasına imkan verir. Her katmanı bitirdikten sonra, baskı platformu aşağıya doğru çekilir ve toz malzeme kaplaması tekrar başlar. Baskı tamamlandıktan sonra soğutma ve toz temizleme işlemi gerçekleştirilir.


Üretim için makineye malzeme olarak toz halinde PA12 (Nylon) veya talebe göre Cam dolgulu Naylon (Glass Filled PA12) konulur.



Şekil 2 - HP MJF


FDM ve MJF Karşılaştırması


  • İkisi de kendine has farklı üretim teknolojisidir. FDM , kullanılacak malzemeyi eriterek parça üretirken, MJF kızılötesi lazer yardımıyla toz malzemeyi birleştirir.

  • FDM’de parcanın yüzeyle arasında 45 derecenin altındaki yerlerine destek malzemesi atılır. MJF’de ekstra destek malzemesine gerek yoktur. Çünkü toz malzeme destek görevi görmektedir.

  • FDM’de destek gelen yüzeyler pürüzlü çıkabilir ancak MJF’de destek gereği olmadığından parçanın her tarafı aynı görünmektedir.

  • MJF özellikle çok adet siparişlerde FDM’e göre daha hızlıdır.

  • MJF’de PA12 (Nylon) malzemesi kullanıldığından hafif esnek bir malzemedir. FDM’de kullanılan malzemeler ile hem esnek hem de esnekliği çok az olan sert parçalar üretilebilmektedir.

  • Yüzey kalitesi olarak MJF parçalar, FDM’e göre daha pürüzsüz ve plastik enjeksiyona yakın bir görünüm verir.

  • Karmaşık geometri üretiminde MJF, FDM’e göre daha iyidir. Sebebi ise toz malzemesinin parçanın her yerinde destek malzemesi görevi görmesindendir.

  • MJF x, y ve z eksenin benzer mekanik özellikler gösterirken, FDM z ekseninde daha düşük mekanik özellikler gösterebilir. Çünkü z ekseni katmanların üst üste geldiği eksendir ve örnek olarak çekme durumunda x ve y eksenleri z’ye göre daha dayanıklıdır. MJF’de ise lazer teknoloji 3 eksende de eşit bir birleşme sağlar.

  • FDM’de MJF’ye göre daha fazla malzeme seçeneği vardır. Kompozit veya PEEK, Ultem gibi yüksek endüstri seviyesinde malzemeler ile üretim yapılabilir.


İki farklı teknolojinin de, her üretim tekniğinde olduğu gibi (Talaşlı üretim, döküm, lazer kesim vb) kendine özgü artıları ve eksileri vardır. Baskı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz sitemizin 3D Bas | 3D Printer Evi bölümünü ziyaret edebilirsiniz.


תגובות


אי אפשר יותר להגיב על הפוסט הזה. לפרטים נוספים יש לפנות לבעל/ת האתר.
bottom of page